Проекти

Софийската математическа гимназия предлага на своите ученици много и различни възможности за извънкласни занимания.

Равносметката за учебната 2013/2014 е следната: 660 ученици посещават 42 школи, които се финансират от проекта „ГРИЖА“ и 467 ученици, които участват в 45 клуба, финансирани от проекта „УСПЕХ“.

В клубовете ученици намират съмишленици и споделено общуване в областите, които привличат интереса им. Дейностите в клубовете са свързани с формирането на умения за подготовката и изработването на проект, представянето му пред съучениците, посещения на културни обекти, разходки извън училището, екскурзии, участие в състезания.

„Колкото и да са кратки думите «да» и «не», те изискват най-сериозния размисъл“ – е казал Питагор. В клуба, който носи неговото име, ще опознаете по-добре математика, ако познавате и философа Питагор.

„Млад експериментатор“ и „Приложна химия“ са клубове, в които ще се убедите, че опита е единственият път към придобиването на преживяно познание.

Учениците на СМГ обичат не само математиката, но и литературата. Доказателство за това е клубът „Математикът-литератор“. Онези, които разпознават в себе си писателската дарба, ще намерят подкрепа на таланта си в клуба „Творческо писане“. Литературата може да бъде и неудобна – на кого и защо – отговорите търсят участниците в клуба „Неудобната литература“.

„Дебати“ е клубът, който развива уменията за участие в дискусия и отстояването на позиция „за“ или „против“.

Усвояването на чужд език е много по-приятно в неформалната среда на извънкласното общуване. Клубовете „Английски чрез драма“, „Млад преводач“, „Виртуално пътешествие в европейските столици“ са един от начините да проговориш на чуждия език с лекотата, с която мислиш на родния си език.

Клуб „Родолюбие“ събира почитателите на историята и особено онези, които искат да познават родната ни столица през историите, които се разказват за нея от древни времена. Участието в този клуб ще Ви научи да събирате сами информацията и да проверявате нейната достоверност. Здравословният начин на живот и здравното образование са сред темите, за които обикновено не остава време в учебната програма. Учениците ни могат да избират между 15 клуба, които предлагат знания („Здраве и хранене“, „Екология“, „В планината“, „Бърза помощ в училище“, „Опознай страната“), но и спортна активност („Междузвездни стрелци“, „Туризъм и ориентиране“, „Велосипедист“, „Опознай планината“, „Туристи в планината“, „Стреляй в коша“, „Звездни забивки“, „Туризъм“).

Клубовете „Програмиране на JAVA“, „Магията на HTML“ и „WEB дизайн“ ще превърнат виртуалното пространство в територия за творчество. „Роботика“ е клубът, който търси изобретателите, за които бъдещето е близко и познато.

Да познаваш правилата на играта, да водиш битката сам или в екип, да предвидиш хода на съперника си - е въпрос на тренировка, бърза реакция, но и на логична мисъл. „Спортен бридж“ и „Шахмат“ са клубовете, които привличат любителите на игрите за ума.

Днес всеки си мисли, че може да снима само, защото притежава фотоапарат. Снимането е действие, фотографията е майсторлък. „Художествена фотография“ и „Дигитална фотография“ са клубовете, в които ще опознаете правилата, но и тънкостите, за да уловиш емоцията в кадър.

Заради клуб „Математиче“ шегаджиите наричат СМГ – Софийска музикална гимназия. Чуйте как пеят музикалните ни таланти и тогава се шегувайте!

Клубовете се провеждат във време, което е съобразено с програмата на учениците и учителят, който ги ръководи.

Да участваш в клуб е като да станеш част от малко общество, в което интересът е общ, целта също е ясна – да сме заедно, да общуваме и да се забавляваме.